Utolsó kommentek

2010.05.13. 18:00 Kétkedő

Így parkolunk...járdán

Hosszú évek óta jelent megoldhatatlannak tűnő problémát az autók járdán parkolása. Mostanra már a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) is megelégelte az áldatlan állapotokat. Felülvizsgáltatja a fővárosi parkolóhelyeket, mivel hamis adatokat adtak meg a parkolóhelyek kialakításakor.  A Retek Blog, az egyPár blog, a 8ker bloga 6ker blog a Városi Metamorfózisok blog és a Fővárosi Blog közös akcióval hívja fel a figyelmet a problémára.

Blogunk is csatlakozik, hogy beszéljünk a problémáról / jelenségről. Véleményünk, hogy a parkolás minden szemszögből, és minden oldal részéről problémás, kellemetlen, lehetetlen helyzetek tömkelegét okozza Budapesten. Fővárosunk parkolási pillanatképei olyanok amilyenek. Kialakultak szokások, arcátlan megoldások, ésatöbbi ésatöbbi......egyszóval-négyszóval;

            VÁLTOZTATNI - VÁLTOZNUNK - (újra) SZABÁLYOZNI KELL!

Lássuk hát a járdára parkolás egyik válfaját amit most képekben mutatunk be kerületi példákkal élve. Ez pedig nem más, mint a Flexed parking.

 

Szilágyi Erzsébet fasor, Retek utca kereszteződése. Karó kiflexelése után zebra szájába parkolás. Gyalogosok ilyenkor pláne a kijelölt kerékpárutat választják.

 

Pár métert haladva a Moszkva tér felé; itt flexelés után két lehetőség van. Vagy felállunk a járdára négy kerékkel, és foglaljuk el a járda szélességét 88,5 %-ban, vagy a bal oldali kerekeket hagyjuk az úttesten, akadályozva autós társainkat. Utóbbi megoldásra is volt már példa nem egyszer.  Csekélység. Mit számíthat ez a délutáni csúcs idején? Vészvillogót csapjuk ki!

Új betonfelület már van, lyukak helye már-még nincs, karó pótlása várat magára. Ha közelebbről megnézzük, a tábla Flex Landből érkezett. Itt a helye!  (Ezen a szakaszon volt, hogy baleset miatt hajlott vagy tört ki karó. Ha a hiány valódi oka ez, akkor is botrányos, hogy nem pótolják)

Lassan a teljes sor hiányzik a Moszkva oldalán.

 

Lövőház utca - Fény utca sarok. Szintén flexes hely, de nem sokáig, hiszen pár hónapon belül  a Lövőház ezen szakasza sétálóutcává válik. Új díszburkolat lesz, a gépkocsiktól teljesen elzárva. A járdára felállást egy sor töredező tégla segíti !?!

 

 

 

 

Mechwart ligeti parkoló. Egy kis sufnituning hivatali módra. Újnak tűnő padka, újonnan körbeöntve betonnal, hogy könnyebb legyen a felállás a kerületi címerrel ellátott kisbusszal a járdára. A karóra kötözött madzag valószínű egy manuális  beengedő rendszer szerepét játsza. A háttérben látható karó, a parkolás befejeztével mindig visszakerül. Sajnos a Mechwart liget felújításába nem tartozik bele a parkoló kátyús felületének javítása, és a képen látható kisajátított hivatalos parkoló megfelelő rendezése.

 

 

 

 

                                     -  -  -  KEEP FLEXING ! -  -  -

 

 

És van amikor maga a KRESZ küldi el a gyalogosokat a járdáról, nem csak ideiglenesen egy; "Gyalogos forgalom a túloldalon" feliratú táblával, mondjuk egy építkezés miatt, hanem állandó jelleggel. Ilyen esetben ezzel a táblával találkozhatunk:

 

Ilyen látható a Széher úton, a Bognár utca magasságánál. Itt tehát a P betű és a kiegészítő táblák engedélyezik a járdán parkolást négy kerékkel 70m-en keresztül. A gyalogosok meg át vannak irányítva a túlsó oldalra. Trükkös megoldás, amivel nem is lenne baj, ha ott alkalmazzák,  ahol szinte nincs is gyalogos forgalom, illetve van hová átirányítani a gyalogosokat nem túl nagy kitéréssel. Képünk egy hétvégi napon készült, de hétköznap ennél jóval több autó parkol itt, a másik oldalon is - szabálytalanul. Így a jobb oldalon, a 'nemjárdán' van csak hely  igazán  a gyalogosoknak. A táblát így inkább a túloldalra lenne szerencsés kitenni.  De  valószínű, mivel lefelé BKV járat  közlekedik, ez nem jöhetett szóba.  Talán az itt lakók ezzel a felfestéssel próbálják mutatni igényüket a járdára.


Ezek a képek az V. kerületben készültek, a szűkös Gerlóczy utcában. Az utca szűkössége adott, nem is várható el, hogy 2x1 sávos út , 2x1.5 méteres járda és parkolósáv  is legyen. Itt a tábla kihelyezése teljesen felesleges, hiszen a gyalogosok úgyis használják a járdát, ha már a parkolás csak két kerékkel engedélyezett az autóknak. További érdekesség; ez a tábla itt nem a P betű alatt szerepel, hanem térdmagasságban, fizikailag is elzárva a járdát. Valószínű ezért kaphatott egy kis megtérdelést egy gyalogostól. 

Gyalogos forgalom a túloldalon!  -ahol jelenleg álványzat foglalja el a teljes járdát. Sisak használatát mi ajánljuk!

Újabb helyszín kerületünkből, mely részben hasonló az előzőhöz.  A nem rég felújított Kis Rókus utca. Az új rend szerint, ha a Marczi felől indulunk jobb oldalon engedélyezett a parkolás két kerékkel Az itt parkoló autók tulajdonosai be is tartják a "kétkerekes" utasítást, ám így kevés hely marad a forgalmi sávban. Ez azért lehet probléma, hiszen a Lövőház sétálóutcásítása az ottani forgalom egy részét már nem csak a Fény utcánál, hanem itt a Marczi sarkán a Kis Rókusra tereli. (Ha minden igaz az utca jelenlegi közlekedési rendje  a Lövőház elkészülte után  még változni fog.) Hiányosság (egyelőre) például a Millenáris parkjának kijáratánál a zebra, pedig az úttest is meg van emelve a járda szintjére. A jobb oldalon árválkodik egy oszlop, valószínű a 'Gyalogos átkelőhely' -táblát kéne viselnie. Magából az épületből sem könnyű egy nagyobb tömegnek kijönni a félig felparkoltatott járdára.

 

Ismét egy kis Szilágyi, ahol szabályos lenne a járdán parkolás a  HM Térképészeti Kht épülete előtt,  de ezt így akadályozzák. Ezek az elemek épp a napokban tüntek el. A szomszédos hotel előtt parkolókat alakítanak ki. Hűlt helyük.

Az épület Ezredes utcai frontján is szabad a járdán a falhoz parkolni, de nem ajánlják. Télen nyáron évek óta folyamatos a cserép és hó omlásának veszélye. "...parkolás csak saját felelősségre..." szól a felirat 2-10 méterenként.

Tény, hogy az árúszállítok sincsenek könnyű helyzetben. Retek utcában az újonnan piros színre festett bringaúton és járdán ilyen akadályok vannak. És egy klasszikus jelenet zárásként, most épp a János Kórháznál. Szép autó parkol  magához méltatlanul ocsmány mód.

És egy futó beruházás a vadparkolás ellen az egyPáron.

11 komment

Címkék: parkolás moszkva tér szilágyi erzsébet fasor kis rókus


A bejegyzés trackback címe:

https://egypar.blog.hu/api/trackback/id/tr241906119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.13. 20:39:39

Érdekes módon ezeket valahogy nem nagyon bírságolják.

Én a múltkor tök meglepődtem, amikor azt látom hogy rendőrmobil jön - megáll - rendőr ki - kereszteződés közepén parkolót lefotóz - autóba vissza - tovább.

Tuti önszorgalomból csinálták, ez azért pozitív, hogy nem csak traffizni tudnak.

degi2004 2010.05.13. 20:40:01

sok hulye fac gyalogos meg nagyon raero blogolo

Kétkedő · http://egypar.blog.hu/ 2010.05.13. 21:18:39

@degi2004: "raero" - Valóban. Több időbe telt megírni, mint ezt a kommentet. Szellemi kihívás tekintetében viszont mindkettőnknek hasonlóan kellett megerőltetnie magát, ha jól látom. Ígérjük, ezentúl csak az úttesten fogunk gyalogolni! :)
Remélem feltűnt, hogy a parkoló autók védelmében is írtunk most, nem is beszélve a kerületi fizető parkolós posztjainkról :)

kötözködő 2010.05.13. 21:19:20

Én a flexelést másként képzelem. Egy másfél méteres rúd végére szerelni, a rúd másik végét a falon húzni, és ami belóg - szabálytalanul - a járdára, legyen az motorház vagy plató, már le is nyestük.

zsoci 2010.05.13. 22:27:51

Francba a karókkal. Parkolni muszáj !

Ha nem csinál az önkormányzat elég parkolóhelyet majd csinál mindneki magának.

Perillustris 2010.05.13. 22:28:56

A Széher útihoz hasonló megoldások abszolút szabálytalanok. Nem lehet keskenyebb a járda 1,5 méternél. Az a megengedő tábla nem lehetne ott, s könnyen lehet, hogy magánakcióban került oda. Mehet a flex ott is bátran.

Zet3 2010.05.14. 00:58:24

Ezek a karók még veszélyesek is. Múlt héten láttam egy balesetet ahol egy motoros még a csodás Demszky furkósoknak is nekicsapódot. Nem lehetett kellemes. Olyan fontos a biztonság ha egy kicsit gyorsabban megy valaki azonnal büntetés, de ez meg belefér. A kukába az összes karóval.

Stiel 2010.05.14. 07:44:23

@Zet3: 'Olyan fontos a biztonság ha egy kicsit gyorsabban megy valaki' egy mondatban... ha tényleg olyan fontos a biztonság, ne menjen gyorsabban. Mit szólsz? :)

Perillustris 2010.05.14. 09:48:22

@Zet3: Ahol nincs karó, ott tuti áll legalább egy tahó a járdán. Ezért kell, s ezért kellene mindenhová.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.05.15. 21:36:50

Durva dolgok ezek és a büntetés hiányában egyre pofátlanabbak lesznek az autósok. Már alig várom, mi jöhet még. Egyszer viszont nálam is elszakad a cérna, kulcsot rántok és jaj a fényezésnek. Talán abból egy idő után tanulnak.
süti beállítások módosítása