Utolsó kommentek

2010.02.15. 23:31 Kétkedő

Bővül kerületünkben a rendészeti tápláléklánc, és új rendőrkapitányunk van

Újabb elemmel bővül a rendészeti "tápláléklánc". Az új titulus neve: Településőr. Talán akkor fogalmazunk helyesen, ha a "táplálékláncban" a közterület-felügyelő (városrendészet) és a polgárőrök közé soroljuk a rend örzőinek ezen tagjait.

Több szem többet lát. Ez főleg igaz, ha eszünkbe jut az utóbbi évek köztudott ténye, Budapest rendőrhiányban szenved (állítólag 2000 fő kéne még a fővárosba) Lehet, hogy működni fog az elképzelés, de lehet, hogy egy nagyvárosban nem ez a megoldás a hiány kivédésére. Az egész ellen szólhat az az egyszerű indok is, hogy felesleges még egy lépcsőt beépíteni. Ami az új intézmény indokoltságának megfogalmazásából számunkra kiderült, a településőr feladata a megfigyelés, megelőzés lehet. Az elnevezés jól utal erre, hiszen a település egésze felett kell őrködniük. Figyelni annak minden értékére, felfigyelni a köztéri devianciákra, a folyamatban lévő jogsértésekre. És itt jön a "minek kell ez nekünk?" - kérdés, hiszen a településőr nem rendelkezik  hatósági/intézkedési jogkörrel, csak a telefon "van a kezében" mint  eszköz, amivel riaszthatja az illetékes szerveket, ha szabálytalanságot észlel. Egy biztos; elvileg márciustól állnak munkába -  akár feladatuk lesz, akár nem, márciusban talán már nem kell intézkedniük a járdák hóeltakarítását illetően.

Településőrként az a személy alkalmazható, aki

 

1.       betöltötte a 18. életévét;

2.       cselekvőképes;

3.       büntetlen előéletű;

4.       rendelkezik az általános iskola 8. osztályának elvégzését igazoló bizonyítvánnyal;

5.       rendelkezik az igazságügyi és rendészeti miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítésekről szóló 26/2008. (XII. 20.) IRM rendeletben meghatározott szakképesítések valamelyikével, vagy az igénylő önkormányzat vállalja, hogy az igény jóváhagyásától számított 3 hónapon belül a településőrt a szakképesítés megszerzése érdekében beiskolázza;

6.       egészségileg alkalmas

www.masodikkerulet.hu/hirek/telepulesorok_1.html

 

 A II. Kerületi Rendőrkapitányság korábbi vezetőjének, Hangyási Sándornak vezetői megbízását Budapest rendőr-főkapitánya javaslatára az országos rendőr-főkapitányság vezetője indokolás nélkül, január 20-ai hatállyal visszavonta. A BRFK tájékoztatása szerint a kapitány ezt követően nyugállományba helyezését kérte.

A II. kerületi Rendőrkapitányság új vezetőjét február 15-i határidővel nevezte ki Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány. Bucsek Gábor őrnagy előzőleg a Nemzeti Nyomozóiroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának volt a vezetője.

 (Budai Polgár)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egypar.blog.hu/api/trackback/id/tr151731741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása