Utolsó kommentek

2010.01.19. 06:00 Kétkedő

Még mindig a parkolásról; változások, fél 9, felfestés, zónák, szabálysértő parkolás, Alkotmánybíróság, ombudsman, Fővárosi Közterület - felügyelet

Sikeres a kerületiek, illetve a kerületi vezetés kezdeményezése, ami fővárosszerte alkalmazható opcióvá vált. Ezentúl az önkormányzatok dönthetnek, hogy reggel 8-tól vagy fél 9-től kell-e majd fizetni. Nálunk így fél 9-től kezdődik majd a parkolási időszak, február 1-től. Tehát az összes kiegészítő táblát lehet cserélni, vagy átírni.

És most következzenek a bonyodalmak:

Zónák: "Amennyiben a várakozási övezetekben a közúti várakozóhelyek száma a kétezret meghaladja, a kerületi önkormányzat rendeletében a várakozási övezetet összefüggő területként köteles zónákra osztani"

Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a parkolási engedélyünk a kerületen, és azon belül is csak a saját zónánkban érvényes! A három zóna  a zónákba eső lakosok által kapott levélben látható. A Szilágyi Erzsébet fasor János kórháztól kifelé eső szakasza, a levélben is még mindig szerepel, mint a 3. zóna fizető része holott, a mai napig  arra tábla nem utal.  A környező utcák autói most ide tódultak, ahogy azt korábbi írásunkban előre borítékoltuk.

Kétirányú összekötő út a Szilágyi Erzsébet fasor, és annak szolgalmi útja között.

Júlia utcában sem nagy az érdeklődés.

A parkolási helyzet bonyodalmát bizonyítja az is, hogy kerületünk honlapján január közepén a főoldalon látható hat  hírből egyszerre 3 is foglalkozott ezzel. A Szilágyi-s mizérián felül az itt közölt   térképeken is van ellentmondás, a Marczibányi térrel kapcsolatban.  A honlapon és Budai polgárban hamarabb megjelent kép a 2. az újabb a 3. övezetbe teszi a teret, miközben a mellékelt szöveg, mindkettő egyértelműen a 3. jelöli meg, és jelenleg is oda tartozik.

"  A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha

a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi... "

Marczibányi tér déli oldala. Járdára parkolást engedélyező tábla híján és a sok helyen elkopott fehér csík okán a parkolás szabálytalannak minősül a járdán, így parkolóőr nem büntethet.

Parkolóhelyek felfestése az új zónában: A fizető övezet hozott változásokat, kevesebb autó van az új zónán belül, miközben több lett a szabályos parkolóhelyek száma, ugyanis a kresz kimondja: "Tilos megállni és várakozni....útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik."            Tehát, 5 méterre volt szabadott megállni a kereszeződéseknél, ellenben most, amikor a kereszteződések, utcavégek utolsó parkolóhelyének felfestése sok esetben alig bő 1 méterre esik az utcasaroktól. Több parkolóhely, több bevétel, saját magát -bevételileg kedvezően- felülíró kresz. Kicsit furcsa.

Talán ő a rekorder. Nagyajtai utca. Szerintünk ez már akadályozza a megfelelő belátást a keresztező útra. Egy babakocsi észrevétlen maradhat egy ott parkoló autó árnyékában.

Érdekes még az egyirányú Gyergyó utca felfestése. A kresz kimondja:" Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad. Eddig mindenki békésen a bal oldalon parkolt a mindössze 5 méter széles úttesten (tehát kresz szerint szabálytalanul) de szerintünk ez a mindennapokban nem jelent(ett) itt problémát. Ezt most az tetézte, hogy ebből következőleg a parkolóhelyeket a jobb oldalra festették fel, ahol eddig, és most is áthalad a forgalom. A felfestést itt már az új zóna fizetőssé válása után festették fel napközben. Az utcában éjjel-nappal sok autó parkol (szinte csak helyi lakosok járművei), így a mai napig mindenki a régi szokás szerint parkol, senki sem akar akadályt képezni első egyetlenként az új, papíron szabályos parkolással. Most mivel  mindenki szabálytalan egy büntetés sincs a parkolóőrök részéről, nagy ívben el is kerülik az utcát. És ahogy képünkön látszik már teljesen le is kopott a felfestés az utca elején.

a bal oldalon parkolás itt így szabálytalan, ennek ellenére láttunk autót mikuláscsomaggal.

Ha már nem lesz látható, akkor vajon mi lesz a szabályos illetve fizetésre kötelező parkolás határvonala? Öt méteren belül saroknál tilos, vagy mindenkinek tudnia kell a már nem létező felfestésről?

És még egy kis kötözködés.

"Az Alkotmánybíróság határozata értelmében a fővárosi közgyűlés jelenleg hatályos rendelete 2010. június 30-ig marad érvényben." Ezért a kerület az éves díjnak csak a felét, 500 Ft-t kér a 2010-es fél évig érvényes matricákért. Korrekt. De miért nem lehetett ezt megtenni 2009 év végén azokkal, akiknek az új 3. zóna őszi indulásakor kellett  matricát venniük 1000 forintért, miközben arra csak az év utolsó szűk két hónapjában volt szükség. 

A legfrissebb pedig, az ombudsman nem tartja megfelelő értesítési eszköznek a mikuláscsomagokat, mert azt az eső és a szél megkárosíthatja, így nem megefelelő. Nem is beszélve arról ha valaki egyszerűen csak elviszi. Mindez most vetődik fel a már kitudja hány éve  létező rendszerrel kapcsolatban.

És a leges-leges legújabb. Január 18-án a következő sárga papír volt látható több autón.

Nos ha a parkolás itt szabálytalan, akkor már érthető (TALÁN) hogy a Szilágyi azért szerepel elvileg mint fizető övezet, mert a lakcím szerint oda tartozó gépjármű tulajdonosok csak a mellékutcákban tudnak szabályosan parkolni, és csak a fizető övezethez tartozva kérhetnek a fasoriak matricát. Mindenesetre némi összefüggést vélünk felfedezni az eddig szabálytalan parkolás mostani firtatása, és az új parkolási zóna fizetési kötelezettsége között. Tény, ha a parkolás megszünne a szolgalmi úton azzal jól járnának a fasoron lakók, persze ha kapnak matricát, és megfelel nekik hogy házuktól csak bő 100 méterre tudnak leparkolni, ha egyáltalán marad hely.

Továbbá! Ezt a szabályt olvasva akkor teljesen szabálytalan a Júlia utcai fizetési kötelezettség, hiszen az utca kétirányú, ha a záróvonal, vagyis ha minden igaz annak hiánya okán itt az úttest képzeletbeli közepétől nincs meg a 3 méter, akkor szabálytalan a parkolás. Persze ezt is felülírja az útburkolati jel - legalább is ezt olvastuk egy hitelesnek tűnő közlekedési szabályokkal foglalkozó honlapon.

Tehát lényegében, akkor a Szilágyin, és a környező utcák mindegyikében ami nem egyirányú szabálytalan lenne a parkolás?!

Illetve, ha teljesen lekopnak az ilyen kétirányú utcákban az útburkolati jelek, és marad a "Parkoló zóna" tábla, akkor az hiába jelzi azt hogy lehet parkolni, hiszen  útburkolati jel híján a kresz szerint csak szabálytalan lehet bármilyen parkolás.

A Szilágyi szolgalmi útja  kétirányú közlekedésre eleve nehézkes, a kukásautó is csak padkázva tud elhaladni a jelenleg szabálytalanul parkoló autók melett. Pár napja történt is egy koccanás. A havas padkáról lecsúszott a kukásautó, mert a tetejével nekikoccant egy fának. Így az se előre se hátra nem tudott elindulni, ki kellett rántani egy vontatóval.

 A kukásautó nyoma. Töredezett padka, és kitört korlátok.

Az engedélyeket a Városrendészet Buday László u. 5/c alatti irodájában adják ki 2010. január 18. és 2010. február 12. között, hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 17.30-ig (12.30-tól 13.30-ig technikai szünet) és pénteken 8.30-tól 11.30-ig. 2010. február 12-ig a 2009-re szóló engedélyek érvényesek!" - Budai Polgár

 

 

További fontos információk:

www.masodikkerulet.hu/hirek/parkolas_2010.html

www.masodikkerulet.hu/hirek/parkolas_fel_9.html

www.masodikkerulet.hu/hirek/uj_parkolasi_rendelet.html

 

(Reméljük nagyjából megáll minden mondatunk, a valósághoz, szabályozásokhoz intézett  felvetéseinkben. Ha nem, azt korrigáljuk és bármilyen kritikát örömmel fogadunk.)

Szólj hozzá!

Címkék: parkolás


A bejegyzés trackback címe:

https://egypar.blog.hu/api/trackback/id/tr391618528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása