Utolsó kommentek

2010.01.04. 00:00 Kétkedő

Zöldzsákozás félmegoldás. Komposztálj!

Siker a zöldzsákosztás ?

Kerületünk ingyenesen biztosít zöldhulladék-gyűjtő zsákokat az utóbbi években ősszel október második felétől.Tavaly 12 000, idén közel 6000 darabot osztottak ki. Idén a készlet állítólag már novemberre elfogyott. Ingatlanonként 5 zsák kérhető, ami a nagyobb ingatlanok esetében nem elegendő. A zöldzsák (most színe miatt hangsúlyozzuk ki a zöldségét) sok esetben más színt vesz fel, ami helytelen. Ugyanis az FKF Zrt. csak az emblémával ellátott (nem véletlenül átlátszó) zsákokat viszi csak el, mert ezek ára állja a szállítás és komposztálás költségét, és annak bizonyosságát, hogy nem törmeléket helyeztünk ki az utcára zsákjainkba, zöldhulladéknak álcázva. Tehát a szemetes -vagy sitteszsákba pakolt zöldhulladék csak az utcán-helyben komposztálást eredményezi. Ha kevésnek bizonyul az öt zsák, vagy a saját költségre vásárolt mennyiség, és ezek mellé még másba is csomagolunk, valószínű utóbbiak nem kerülnek elszállításra, és ezek nem csak pár napig maradnak sorsukra hagyva a közterületen. A zsákok élelmiszerboltokban és benzinkutakon (nem mindegyikben és ősszel sem mindig) Mol, Spar beszerezhetőek,  a kutaknál csak tizes csomagolásban és drágábban. Mindez pénzügyileg lehet gazdaságos (nyereséges?) az FKF-nek, de a környezet  megóvásának szempontjából lehet nem kifizetődő a hosszú utaztatás, hiszen a kerületi összegyűjtés végállomása a Budapesttől 30 km-re lévő Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ. (nemrégiben ugye az is megérte egyeseknek ha Németországból kamionnal hozták a szemétbálát és rakták le az alföldi tanyákon) Vannak az FKF-nek hulladékgyüjtő központjai, (Budán mindössze kettő, egyik sem a kerületünkben) ahol ingyenesen le lehet adni a szelektíven válogatott hulladékainkat, veszélyes hulladékot is, de ha kerti hulladékot szeretnénk leadni akkor azt csak a Dunakeszi telepen tehetjük meg, 5125 Ft/tonna áron. (?!)  FT/tonna - valószínű ezzel nem a háztartásokra gondoltak, de akkor is érdekes, hogy a zöld hulladék ami újrahasznosítható és valószínűsíthetően túl is adnak rajta, azért miért az odaszállítónak kell még fizetnie?

A zöldzsákok begyűjtése kerületünkben keddenként történik egy "zöld" kukásautóval ami persze csak egy adott útvonalat jár be. Tehát ha mindent lelkiismeretesen elvégzünk, akkor sem biztos, hogy sikerrel járunk, ezért még lehet fel kell hívni, (mi csak kis utánajárással kaptuk meg) a 439 2370-es számot, ahol bediktálhatjuk a pontos címet.

Pasaréti út , szakadt fekete zsák FKF-es bödön mellett. Vajon Ők rakták oda?

Mindezért érdemes e körülményes rendszer helyett komposztálni, mert ha már vesszük a fáradtságot és munkának állunk , nem áll több időből és pénzből sem ez a megoldás, továbbá a saját kertünknek állíthatunk elő tápanyagot. Ha azt nézzük, hogy egy 60 literes zöldzsák 110 Ft 100 literes 170 (mert nem kívánunk elmenni az ingyenes zsákokért, vagy eleve kevés lenne, ezért veszünk) és adott a nagy telek, akkor gazdaságosság szempontjából előnyös komposztáló eszközöket venni, főleg ha csatlakozunk a komposztáló kerület programjához, ahol ingyenesen lehet hozzájutni az eszközökhöz, több ezer forint megspórolásával. Profi munka egy Szemlőhegy utcai háznál, de a komposztálás környezetkímélő(bb)!

Sok ingatlannál megoldható lenne a házi komposztálás. A sokkal körülményesebb zöldzsákos elszállításos megoldás maradhatna azokra a területekre ahol nincs hely, lehetőség, kerten belüli komposztálásra, illetve nagyon kevés kerti hulladék keletkezik. Például  a köruti házak, sőt kerületünk belső részén kéne összehangoltan megoldani  a Vérhalom téri komposztáló példájára, de azt azzal megtoldva, hogy a magánterületekről is lehessen  a közeli parkokba kihelyezett ketrecekbe zöldhulladékot vinni komposztálásra. Hogy ez az elképzelésünk mennyire életszerű, arról emailben érdeklődünk a SZIKE egyesületnél jelen posztunk megjelenésével egyidőben.

Fontos  még, hogy a konyhai műveletek szerves hulladéka is hasznosítható így. Nem mellékes az sem, hogy akár a kerület rendeletileg meg is tilthatná az így feleslegessé váló égetést, ami nagyvárosba szerintünk nem való tevékenység, bármilyen óvatosak és mértékletesek is vagyunk vele, kellemetlenséget okozhatunk környezetünkben élőknek.

Vérhalom téri komposztálás: www.masodikkerulet.hu/hirek/komposzt_Verhalom_ter.htm

Komposztáló kerület program:www.masodikkerulet.hu/hirek/komposztalo_kerulet_2009.html

És szinte minden ami komposztálás:www.szike.zpok.hu

Érdemes elolvasni:www.szike.zpok.hu/sites/default/files/beszamolo.doc

Várjuk a kommenteket, tapasztalatokat, zöldzsákozás mind a kom-posztálás kapcsán. Ki hogy csinálja, csinálta eddig?

Szólj hozzá!

Címkék: komposztálás


A bejegyzés trackback címe:

https://egypar.blog.hu/api/trackback/id/tr391566605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása