Utolsó kommentek

2010.06.02. 19:30 Kétkedő

Zugligeti kitekintő; eltűnt kút, kertbe repülő autó, megrongált kamera, új forrás medrébe beszakadó BKV busz

Pár hete vettük észre, hogy eltűnt. Fájó, mert klasszikus hely ez számunkra Zugliget közepén. Legyen szó esti túráról, vagy nagy melegben bringával felfele mászásról, szinte mindig megpihentünk itt a hídon; A Kútnál.

A Vízműveknél érdeklődtünk először a  kút eltűnésének miértjéről, akik most is készségesen álltak rendelkezésünkre a telefonos megkeresésünkre. A kút költségeit a XII. kerület állja, így a válasz egyértelmű.  Pénzbe kerül, így ez a kút is a felszámolás sorsára jutott. Pedig itt, a Tündér-szikla alján és a Hunyad-orom alatt mindig is nagy forgalma volt.  Sokat segíthet a mindig hideg kútvíz akkor is, ha elesünk a meredek hegyi utakon akár gyalogosként vagy vérző fejű (kultúrálatlan módon) lefelé ereszkedő Déhásként. Persze van kút a közelben ; 700 méterre  felfelé a Zugligeti úton a 155-ös busz végállomásán, vagy kicsivel közelebb a Csiga út végén, illetve a Hunyad lejtőn -utóbbi sokkal eldugottabb helyen áll mint az eltüntetett. Fájdalmunkat mindez nem enyhíti. Viszont örömmel olvashatjuk Városjáró blogját a belvárosi új-régi kutak beüzemeléséről.

Kút helyett viszont van kamera, kicsit lejebb a Zugligeti úton.  A helyszín az FKF zöldhulladék-lerakó helye  amit tavaly szüntettek meg. A lerakást tiltó táblák kevésnek bizonyultak, ezért kamerákat helyeztek ki. A XII. kerület abban reménykedik, hogy a II. kerületi önkormányzattól üzemeltetésre átvett eszközök segítségével beazonosítható lesz a hulladékot odaszállító autó. (Kamerát ad kerületünk, cserébe hippibuszt kapunk?) "...Vannak azonban olyanok, akik a rendezetlenségben érdekeltek: minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy néhány nappal ezelőtt valaki leszakította az egyik kamera adatkábelét. A berendezés nem sérült meg, így nagy valószínűséggel a többi kamerához hasonlóan rögzítette a rongálást. Jelenleg az adatok kiértékelése zajlik, az ügyben a hatósági eljárás folyik..." A végleges megoldás most az lesz, hogy parkolókat alakítanak ki a Libegőhöz autóval érkezőknek. Erre szükség is van, hisz Pünkösd hétfőn erről készíthetett képet a kamera. Az még (már) rendben van, hogy a jobb oldalon leparkolnak az autók a sóderes felületre, na de a másik oldalon szépen, rendben tartott zöld fűre...ejnye...

És amin igazán meglepődtünk...Az elmúlt napok nagy esőzései után  is vízben kell gázolni már napok óta a Zugligeti út tetejétől lefelé egészen a Szarvas Gábor útig. Csőtörésre gyanakodtunk, de az igazi okot a Harangvölgyi úton láttuk meg; Ha már a Disznófő forrás nem látogatható, mert már magánterületté vált, született egy új forrás. Kicsit feljebb még találtunk egy kiásott gödröt is, ahol valamilyen vezeték fut. Innen is folydogál egy kis víz lefelé. Az új pataknak persze kárvallotja is van. Például egy 291-es busz. Valószínűsítjük; a buszfordulóban szabálytalanul megálló (X5-6-7-es) gépkocsi miatt a busz tolatásra kényszerült. Ekkor történt a baj. Az új patak megmutatta erejét, ugyanis a földet meglazította a beton mellett. A busz pedig beleroggyant a "mederbe" Maga az út is veszélyben van, hiszen folyamatosan mossa a víz, mely esetenként oldalról a padka felől támad.  A Zugligeti út felső, bő 100 méteres szakaszát épp pár hónapja aszfaltozták le újra, még terelővonal nincs felestve. Kíváncsian várjuk mi lesz a sorsa az új pataknak, kap-e saját medret? Persze a legvalószínűbb az, ami a már említett Disznófőnél és az igen találó nevű Csermely utcai Aliz forrásnál is működik kis különbséggel. Előbbinél maga a forrás is több kis  érből gyűlik össze majd folyik ki a disznófejen, és van belevezetve a csatornahálózatba. Az Aliz pedig magára a Csermely útra fakad ki, és folyik bele a közeli lefolyóba. További források vannak kialakulóban még a Diós árok - Béla király út kereszteződésénél 50 méterre a Városkút forrástól, ahol állandóan szivárok a víz az úttest és a járda közötti padka réseiből. A Zugligeti út a jelenlegi patakmeder funkciója mellett is igen veszélyes út. Felső lejtős kanyarjain sűrűn történik baleset. Egy utastérbe berepülő lódarázs következtében vesztette el uralmát a gépjármű fölött B. Á. II. kerületi lakos, aki 2008. június 10-én 11.20. órakor a XII. kerület Zugligeti utcában haladva nekiütközött egy villanyoszlopnak, ami aztán a gépkocsi motorháztetejére dőlt. Illetve; Megcsúszott egy lefelé haladó autó február 26-án hajnalban a Zugligeti úton, és kidöntött egy villanyoszlopot, majd a szemközti oldalra sodródva fának csapódott. Az ütközés következtében a jármű lecsúszott az út menti rézsűn, letarolt több bokrot, végül nekiütközött egy ott álló családi ház oldalfalának. (hegyvidek.eu)

Az új oszlop(ok) sem túl biztonságosak.  Kettő fenyegetően dől az úttest felé. A kevésbé ferde, pár centivel belóg a sávba! Ahogy kerületünkben nem szokás a reklámtábla telepítés utáni tereprendezés, úgy itt sem.

Gyászoljuk a kutat és izgatottan  figyeljük a 'Zugligeti patak' vízhozamának mennyiségét, illetve medrének rendezését.

1 komment

Címkék: xii zugliget


A bejegyzés trackback címe:

https://egypar.blog.hu/api/trackback/id/tr111978925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fotoros móka (törölt) 2010.06.11. 12:42:01

Már csak az 58-as tuja hiányzik onnan. :)
süti beállítások módosítása