Utolsó kommentek

2010.03.08. 23:50 Kétkedő

Nőnapra, Varsányi Irén

Nőnap alkalmából köszöntünk minden női olvasónkat, és emlékezünk meg kerületünk egyik utcájának névadójáról, Varsányi Irénről.

1876-ban született Wollner Malvin néven Győrben. 1894-ben kezdte tanulmányait a színiakadémián. Két évre rá Ditrói Mórnak a Vígszínház igazgatójának megakadt rajta a szeme, és azonnal szerződtette. Innen kezdve 1932-ig, halála napjáig a körúti teátrumot szolgálta, 217 szerepben! Játéka határozta meg a Vígszínház akkori arculatát. Kezdetben francia vígjátékok és bohózatok főszerepeit alakította. Színészi játéka az 1920-as évekre forrott ki, különösen Csehov nőalakjainak megformálásban. A magyar színjátszás nagy átalakulása a színésziesből az egyszerűbe és természetesbe legtökéletesebben ő benne ment végbe.

 A Vígszínház 1971-ben alapításának hetvenötödik, újjáépítésének húsz éves évfordulója alkalmából Varsányi Irén emlékgyűrű átadását alapozta meg. 1975-ig minden, azóta minden második évben kapja meg egy színésznő a díjat a társulat titkos szavazásán. A díjazotak között szerepel többek között;  Halász Judit-1975, Hernádi Judit-1983, Eszenyi Enikő-1989, 2009-ben Pap Vera vehette át a díjat. 2001-ben, születésének 125. évfordulóján a Vígszínház társulata emléktáblát avatott egykori lakhelyén, a Szent István körút 11. szám alatt.

A mi Varsányi utcánk a Vízivárosban, a Széna tér és Fazekas utca között húzódik. A 40-44 szám alatt található a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Kapás utcai sarkon pedig a II. Kerület Önkormányzat Szakorovosi Rendelőintézete. Az utcáról legutóbb akkor halhattunk, amikor nyáron elkészült az itt húzódó gyalog-és kerékpárút átalakítása.  Az új rend szerint az egyirányú utca Széna téri szakaszánál kerékpárral a gépjárműforgalommal szemben is lehet haladni, illetve innentől a Duna felé az úttesten kell kerekezni, míg az ellenkező irány immár mint kerékpársáv kapott helyet a járdán, a régi  gyalog-és kerékpárút nyomvonalán. A kereszteződések, (kivéve a Bakfark Bálintnál) az úttest szintjéhez képest meg vannak emelve.

És amit talán sokan nem is tudnak nem csak utca, hanem udvar is van. Azaz a Bakfark Bálint és Jurányi utca között található kis zsákutca házai a Varsányi udvar néven kaptak házszámot.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egypar.blog.hu/api/trackback/id/tr481823063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása