Utolsó kommentek

2010.05.10. 20:00 Kétkedő

Május 1 = Nagy-rét

Még május 1-én rövid látogatást tettünk a munka ünnepe alkalmából a Hűvösvölgyi Nagyréten (Nagy-rét). Kíváncsian vártuk, vajon hány ember lesz ezen a napon itt, hiszen a múlt rendszer kultikus helye volt ez. Nem csak ezen a napon, de a hétvégeken is teljesen megtelt régen ez a nem is olyan kicsi tisztás. Dél után értünk ki,  bízva abban, hogy a manapság átlagosnak mondhatónál többen lesznek a réten.  És ez talán igaz is lett. Utólag tudtuk meg, hogy ha délelőtt érkezünk, akkor  most se úsztuk volna meg pártmajális nélkül. Az egyik újonnan parlamentbe jutott párt tartotta itt rendezvényét. Mi a Nagyrét utca Villám utca sarka felől érkeztünk meg, és rögtön el is mosolyodtunk. Pár éve épült meg a Nagyrét körül egy akadálymentes tanösvény, illetve sétaút. Nagyjából egy  nyolcast formázva visz körbe a kiépített járda a területen. És ez az ami mosolyt csal arcunkra. Ha már akadálymentes miért nem lehetett összekapcsolni a járdával, vagy az úttestel, azaz szilárd felülettel itt a Villám utcánál?! A Nagykovácsi út felöli bejáratnál, az információs  táblánál legalább be lehet  egyedül  is zötykölődés nélkül gurulni kerekesszékkel, persze csak ha szabad a szintén térkővel burkolt 3 parkolóhely egyike. Az itt álló információs tábla a parkolókat kerekesszékkel jelöli, kár hogy a 'mozgáskorlátozottaknak fentartott parkolóhely' - KRESZ tábla nincs kirakva. Az információs táblát nézve itt láttuk meg, hogy amin eddig jöttünk járdán, az csak egy "sétaút" és nagyjából innen indul a "kő burkolat", miközben semmilyen különbséget nem észleltünk a járdán haladva. Kicsit visszasétálva láttuk, hogy egy enyhe színkülönbség látható.

Fontos adatok az akadálymentességről, amire az ember magától  nem is jönne rá; 100%-ban szilárd és 0 cm rajta a gyökér és a szikla.  Ja és lépcső sincs. Durva. És a figyelmeztetés " A tanösvény állapota a legutóbbi terepszemle óta  megváltozhatott. Letört faágak és vízmosás okozta akadályok előfordulhatnak a tanösvény egész hosszán!" - Így kell szolidan, de arcátlan módon a felelősséget  "elhárítani" a  karbantartás kötelezettsége alól? A hossz; 23 méter - Dícséretes. Igaz, ez csak erre a rámpára vonatkozik, aminek van egy Kőröshegyi völgyhíd jellege az áthidaló mélységet nézve.

Sőt, így csak meredekebb lett. Kicsit feleslegessé válnak így ezek a táblák. Szembetalálkozásnál a két (vagy több) kerekesszékes közös megállapodás után, valamelyiküknek tolatnia (visszafordulnia) kell a legközelebbi kitérőig, hogy egymás mellett elhaladhassanak. További baki, hogy míg a térképen 2 akadálymentes fa burkolatú rámpa szerepel, a valóságban 3 van. Lehet, hogy akkor a 3. nem kapta meg e rangot, mert hivatalosan nem felel meg az előírásoknak? A legvalószínűbb az, hogy a térképen nem szereplő dolgok illetve a Nagy-rét fele azért maradt le a térképről, mert azok később készültek el mint a tábla.

És íme a bódésor, ami még tartja magát a kapitalizmusban. Céllövölde, Halászat és zsákbamacska, mini Körhinta. A rétet átszelő földút melletti információs táblán van egy fotó, amin még látható a sokáig itt álló körhinta (sergő). És természetesen a Colorado cirkusz is megkezdte újabb szezonját. A kerületet is járó, autóról szóló hangosreklámot mintha egyszer már idén is hallottuk volna. Nemzetközi világszám ez, amit a zászlók is jeleznek. Mellette pedig egy alkalmi stand, ahol - egy a  Halászat bódéból leselejtezettnek tűnő műanyag kiskádból (tóból) kaphatunk hideg üdítőt, és többek között 450 ft-ért kürtöskalácsot is.

És a düledező ház; a fotelből teljes panoráma nyílik a Nagy-rétre és fordítva.

A ház másik oldalán ez a valami micsoda?

Nagy-rét töténelmi "szerepéről" az alábbi kőoszlopról próbáltunk érdeklődni (sikertelenül), melyet - " Emlékül állította 195(0/9) május 1-én a 473. sz. II. Rákóczi Ferenc Úttörőcsapat" -ennyi olvasható el belőle. És ha valakinek a helyszínen nem elég a rövid történeti  emlékeztető a 40-50...-es évekről, kis firkálásssal tovább fokozhatja komfortfokozatát vagy a Céllövöldében a kőoszloppal talán közel egyidős katonababák célbavételével. Ha elhagyjuk a Nagy-rétet a Gyermekvasút végállomásának irányába, ilyet láthatunk. Nem túl nagy a mozgás a Nagyrét utca felől nyíló Nagyrét Teniszklubban sem

Összegzés képpen azt tudjuk mondani kettős a kép; Kicsit kopottas és elhanyagolt, (bár ennek is van bája) -  új,  de értetlenkedésre okot adó akadálymentesítés. Egy biztos, a mai napig  talán nincs olyan ember aki második kerületi általános iskolába járva 8 év alatt legalább egy kirándulást, vagy Föld napját ne itt élt volna át. Ez talán így is lesz még sokáig. És egy életre tanuljuk meg, helyesen így írandó; Nagy-rét és ezzel ellenben - Nagyrét utca.

Két korábbi írás a Nagy-rétről;

http://ilovebp.blog.hu/2008/03/12/volt_egyszer_egy_nagyret

http://jesabelle.blog.hu/2008/06/01/eljen_majus_4

Élménybeszámoló a cirkuszról:

http://myway08.freeblog.hu/archives/2009/05/03/MIENK_EZ_A_CIRKUSZ/

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://egypar.blog.hu/api/trackback/id/tr441967045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.05.10. 23:16:51

Borzalmas, szánalmas, röhejes, mókás, szép. Mindenki eldöntheti melyik jelzővel mire gondolok. Egy azonban biztos, gyűlölöm ezeket a ótvar gagyi vándor, pénzdézsmáló, hulladékattrakciókat! Jobb program nem létezhet, csak a fröccsöntött gagyi? 20 év nem volt elég, talán kell még ugyanennyi.

Hőbörög konec.

huncsongor 2010.05.13. 20:52:58

Én úgy tudom, hogy valami "hősi" ellenálló kommunisták emlékére állították azt a beton tömböt.

Kétkedő · http://egypar.blog.hu/ 2010.05.13. 21:41:35

@huncsongor: Igen, a posztban is van egy link, ahol olvasható a történet. :)
süti beállítások módosítása